20 Ekim 2011 Perşembe

Atanamayan Öğretmenler














Şimdi burada yazacaklarım tweet olarak da yazmıştım ama yine de şöyle bir tekrarlama ihtiyacı hissettim. Çünkü konu sürekli gündeme geliyor ve kimileri bu işten güzel rant sağlıyor. Bilmeyenler için söyleyeyim: Ben bir sınıf öğretmeniyim. Yazıya geçmek gerekirse bu yazıdaki kişi, kurum ve kuruluşlar çok gerçektir.

Sene içindeki süreçten başlarsak eğer ben de KPSS'ye çalışan bir öğretmen adayı olarak "Acaba kaç bin kişi atanacak?" diye merak ediyordum. Kimisi 30 bin, kimisi 10 bin falan derken bir 55 bin söylentisi çıktı ortaya. Günler geçti ve bu söylenti hükümet tarafından onaylandı.

Herkes Ağustos ayında 55 bin atama beklerken 12 Haziran seçimlerinin de büyük etkisi ile haziran ayında 30 bin öğretmen atanıverdi. Sene içerisinde KPSS'ye hazırlanan son sınıf öğrencileri bu haber ile birlikte bir süre üzerlerindeki şoku atamadılar falan derken temmuz ayında 6500 öğretmen daha atandı. Yaz aylarında yapılan bu atamalarla birlikte yeni mezun olacak öğretmen adaylarına 19 bin civarı bir atama bekleniyordu ki ağustosta sadece 11 bin 500 öğretmen atandı.

Şimdi gelelim olayın farklı yanlarına. Diyebilirsiniz ki "Ohhh ne güzel atamışlar işte yazın 36 bin öğretmeni." diye. Demesi çok kolay. O atamalarda alt sınırı 81 olan sınıf öğretmenliği puanları kaça düştü biliyor musunuz? 69'a kadar düştü. 75 puan alanlar ülkenin en nadide köşelerine atandılar. Ya Ağustos atamasındaki yaşları 22-23 olan öğretmenler? Onlara noldu biliyor musunuz? Onlar 82 puanla anca Hakkâri'ye atandı. 83 puanla anca Muş'a atandı. Şimdi diyebilirsiniz ki? "Orası da ülkemizin toprağı değil mi?" Öyle tabii ki öyle ama işte konumuz o değil. Konumuz haksızlık. Hükümetin 2 ay arayla yaptığı atamalardaki büyük haksızlık. Şov yapayım derken yapılan büyük rezillik.

Olay böyle karışık bir şey. Şöyle bir bakarsak AKP 55 bin sözünü büyük oranda tuttu aslında ama ne zaman ve nasıl tuttu? Niçin'i sormuyorum bile... Yine seçtik gitti çünkü.

***Benim bilgilerim bunlardan ibaret, eğer bir yerlerde yanlış yaptıysam uyarılarınızı dikkate alırım.

9 yorum:

  1. Bende okul öncesi öğretmeniyim geçen sene mezun oldum veee atanamadım... benden önceki arkadaşlar 45 le atandı 63 alanlar istanbul'un en iyi ilçelerine atandı biz kabak gibi kaldık ortada.Ben yine puanı çok yüksek bi branşta değilim oda şimdilik(En son 68 ile kapattı) ya 90larla atananlar ne yapsın senede 20 kişi alınan branşlar??Hırsızlıkmı yapsın simitmi satsın??ücretli öğretmenim bugün hesabıma 641 lira yatmış bozdur bozdur harca sigorta da yarım mevsimlik işçiyiz resmen.Adalet ve kalkınma partisi ya adları hanii nerede adalet hani nerede kalkınma??Zamlarla kalkınyorlar ,adaletinde A'sı yok ortada.Kendi kendimizi kandırıyoruz!

    YanıtlaSil
  2. atamalar otomatik pilota bağlanmiş g*tümüzü yirtsak da nafile

    YanıtlaSil
  3. Erbakanın kemikleri sızlasın. zıraat,su ürünleri,vs ne kadar zırva bölüm varsa 200bin kişiyi atadı 96 da,eğitim fak.bitirip hak edenler boşta geziyor adaletmi bu? birde kadrolular ya öğretmeler odasındaki havalarını görmeyin ben öğretmen olarak nitelendirmiyorum o insanları bunun hesabını kim verecek cevabı olan?

    YanıtlaSil
  4. Güzel tespit...Ataması yapılmayanlardan biri olarak şunu söyleyeceğim..Hani bazıları diyor ya "Atansalar da kurtulsak şunlardan!" diye,biz onlardan çok istiyoruz valla billa...

    YanıtlaSil
  5. Öğretmenlik mesleği ayaklar altında.. Mühendislerin, bilmem kimlerin ücretli öğretmenlik yapabildiğini duyduğunda "Aaa benim oğlum da iş bulamıyordu ona başvursun bari" diyen pek çok insan duydum. İşte o bahsettiğim hayvan yetiştiricisinin ücretli öğretmen olarak atanmasının haberi: http://www.kamudanhaber.com/meb/hayvan-yetistiricisi-ogretmen-oldu-h26783.html

    YanıtlaSil
  6. bundan 4 sene önce dedem;''imtahana girdin, öğretmen olmaya hak kazandin, okulu bitirdin seni göreve başlatmalilar bir daha imtihana girmemen gerek. bu imtihanla senin hocaliğini bilemezler'' demişti.okula hiç gitmemiş, kendi kendine okumayi öğrenmiş birisidir dedem.

    YanıtlaSil
  7. insanların elinden umutlarını alan bir garip sınav/bir garip yöntem.26 yaşındayım.eğitim fakültesinden mezun olalı 3 koca sene olacak.2011deki sınavdan 88 aldım.ve hala açıktayım.eskisi kadar ırgalamıyor ,sinirlendirmiyor gariptir ki.insanlar benim adıma üzülüyor ama ,işte bu canımı sıkıyor.üstüne üstlük bir bakan bozuntusu çıkmış öğretmenler başka işlere yönelsin diye bas bas bağırıyor.inanın onları da denedim.şu an ticaret hayatındayım,dersanede kazandığımın 3 katını kazanıyorum ama inanılmaz mutsuzum.bölüm mü okusaydım diye düşünüyorum bazen.
    çünkü bölüm mezunları iş sahası genişliğiyle eğitim mezunlarından çok daha avantajlı.şöyle izah edeyim ben biyoloji öğretmenliğinden mezunum,yapabileceğim tek meslek öğretmenlik,bu konuda istihdam edildim,bu konuda yontuldum,bu konuda beynim yıkandı 5 yıl boyunca.biyoloji mezunları ise hastanelerde,tahlil laboratuarlarında iş bulabilyor.yüksek lisans yapmak istediklerinde de oldukça avantajlılar;şahsen yüksek lisans yapmak isteyip defalarca "kurulca karar aldık eğitim çıkışlıları istemiyoruz" gibi kibir dolu tepkilerle çok karşılaştım.dersanelere baktığınızda gene bize rakipler.formasyon alıp kpss p10 puan türünden sınava girebilmeleri de girebilmeleri de cabası.
    yaşım ilerliyor ama hala düzenli bir hayatım yok.çabalamamış olsam belki kafam biraz daha rahat olabilirdi.insan emeğinin karşılığını göremeyip bir de üstüne üstlük öğretmenlik mesleği hakkında zerre bilgisi olmayanlarla karşılaşınca canı sıkılıyor.işin en güzel tarafı bu genç yaşımda geleceğime dair hiçbir umudum yok.yok.okullarda 2-3 kadrolu öğretmene karşılık 4-5 ücretli öğretmen çalıştırıp "öğretmene ihtiyacımız yok" diyen zihniyete karşı savaşacak gücüm de yok.
    zamanında yapılan plansız gibi görünen eylemle nice kalifiyesiz insanı öğretmen yaptılar.herkes göz yumdu.gelen hükümetler bu birikimi farkedip çözüm üretmek yerine es geçip yaymaya devam etti.hala her ile bir üniversite açalım fen-edebiyat fakültelerini dolduralım,cebimiz para görsün mantığı devam ederken ,formasyon dersleri peynir ekmek gibi satılırken ne bu atama sorunu çözülür ne de bu öğretmen krizi.
    elbette kimse kesin iş bulurum mantığıyla öğretmenlik bölümünü yazmıyor.ama son yıllardaki durum da yenilir yutulur cinsten değil.çalışsan bile karşılığını göremiyorsun.hadi her şeyi geç 2010 yılındaki kopya skandalı hala aydınlanmadı.üstüne gidilmiyor.
    Türkiye'de insan olmak zor.

    YanıtlaSil
  8. "ben atandım ya artık gerisi kimin umrunda" zihniyetinde olmamak nadir görülen ve hoş bi şey..teşekkürler.. atanma gibi bi isteğim yok ama, belki durumlar böyle olmasaydı bi ay için öğretmeni olduğum liseyi benimser,farklı hayaller kurar ve gelecek planları yapardım belki.. trajikomik,hissediyorum daha da kötü günler görücez.. bakalım

    YanıtlaSil
  9. Korkuyorum henüz üniversiteye başlamadım bile.. Bu sene Ankara ve İstanbul hariç her mühendisliğe girebilecek bir puan alıp ilköğretim mat. öğretmenliğini tercih ettim çünkü bunu istiyorum kendimi tatlı öğrenciler içinde kız öğrencilerin koridorda görüp saçına dokundukları o güzel genç dinamik hocanım olarak görmeyi istiyorum Feride gibi.. Babam doktor benim hiç istemedi yazma atanamazsın yazık olur dedi nolur şu rüzgar tersine dönsün atanma sorunu olmasın ona karşı mahcup olmak istemiyorum.. Şimdi bunu yayınlasam mı yayınlamasam mı neysee

    YanıtlaSil