28 Ekim 2010 Perşembe

Bankalar ve Sıra Numaraları





















Bankalar. Kokusu bile farklı olan yerler. Sıra numaraları… Yaptığımız bir araştırmaya göre insanlara banka deyince yüzlerindeki kas hareketlerinde muazzam bir değişiklik görüyoruz. Aynı araştırmada kişilere “karı, kız, erkek, adonis, pipi, çük, mesir, macun, serdar, ortaç” gibi kelimeleri de yöneltmemize rağmen hiçbiri “banka” sözcüğü kadar etkili olamadı. Acaba neden? Nedir bankaların insanlar üzerindeki o Muazzez Ersoy etkisi? Şimdi bunu görelim. (Burada haberin gelmesini bekleyen ana haber bülteni sunucusu kıvamındayım. Gelmiyor. Göt oluyorum. Hâlâ gelmiyor. Götüm ben. Teknik bir aksaklık falan saçmalıyorum ama hâlâ götüm. Oh beee geldi)

Bankadan girersiniz içeri. Ne yapar insan? Sıra numarası alır. Sıra numarası başlı başına incelenmesi gereken bir kavramdır. Genelde gişe işlemleri ve bireysel işlemler olarak iki butondan (çok butonlu olanlar da mevcuttur) birini seçersiniz ve makine size bir numara verir. Bazı bankalarda eğer bankanın kredi kartı ya da bankamatik kartı sizde mevcut ise makine size standart sıranın numaralarından farklı bir numara vererek “Sen bankamızı müşterisisin, koçum benim.” demiş kadar olur ve ayrımcılık yapar. Bu yüzden birkaç bankada bu sistemin olmamasından dolayı o bankalara ayrı bir sempati duyduğumu gizlemenin gereksiz olduğunu düşünüyorum çünkü düşünseniz ya kartı olmayan insanların aklından geçenleri: “Yeni geldi piç hemen halletti işini gidiyo.” tarzı bir sürü şey. Haksız mı? Bence haklı. Sence haklı olmayabilir. “Sen hiç yapmadın mı?” diye sorabilirsin. Sana verilen hakkı kullanmamak biraz geri zekalılık gibi oluyor ama bence adam haklı. Hatta adam haklı beyler. 10 kişi kalmış bu arada bana. Sıra numarası demişken siz hiç fazladan sıra numarası alıp bankadan çıkarken o numarayı orada bekleyen yaşlı bir insana verip onun yüzündeki mutluluğu gördünüz mü? Görmediyseniz bunu denemelisiniz. Ayrıca bu fikrimden yola çıkıp karı-kız işlerine girmeyeceğinize de eminiz.

Bir de bankada sıranın size gelmesini beklerken kafanızı kurcalayan birçok şey vardır. Bunlardan en önemlisi “Ya şimdi soyguncular bankaya gelirse naparım ben?” düşüncesidir. İzlenilen filmlerin etkisi ile kişi kendini kahraman ilan eder, planlar yapar, bazen kendini soyguncu gibi düşünür, tek tek bütün bankadaki kameralara göz gezdirir. Tüm bu teoriler üretilirken, sıra numarası almadan işlerini görenler gözlemlenir. Şimdi kalkıp “Beyefendi neden siz sıra numarası almadınız?” tarzı bir çıkış yapılsa acaba halkı da arkasına alarak bir kahraman olma yoluna gidebilir mi? Belki ama asla. Bu arada sizin çok sıra varken dışarı çıkıp birkaç işinizi hallettikten sonra bankaya geri dönmeyi düşündüğünüzü ama “Ya sıram geçerse.” korkusu yaşadığınızı yalnızca ben değil tüm Türkiye biliyor. Tamam mı? Aaa bu arada bak senin numaran yandı koş koş koş.

*Türkiye Erkek Bankacılar Derneği ana sponsoru Hobby Jöle sundu.

1 yorum:

  1. konuyla çok alakasız ama mimledim seni. bloguma gelip mimini alabilirsin :)

    YanıtlaSil