28 Eylül 2010 Salı

Otobüs Yolculukları-1 (Kişileri Tanıyalım)










Otobüs yolculukları... Benim için hayatın en önemli anlarından bir tanesi. Neden mi? Çünkü en çok otobüs yolculuklarında gülerim, en çok otobüs yolculuklarında sinirlenirim, en çok otobüs yolculuklarında şaşırırım, sanırım en çok da buralarda hüzünlenirim.

1. KİŞİLERİ TANIYALIM

Otobüs yolculuklarında en önemli nokta yalnız isen yanına oturan kişidir. Bu kişi çoğu zaman size sıkıntılar çıkarır, hatta o kişinin size zorluk çıkarsın diye oraya gönderildiğini düşünebilirsiniz. Sanki o kişilerin hayattaki son görevi sizi yolculuk boyunca rahatsız etmektir. Şimdi sizlerle o kişileri tanıyacağız. Zaten biliyorsunuz da, belki bilmediğiniz bir şeyler çıkar aralarda. Kişilerimizi 4 temel başlıkta inceleyelim.

a. Lopçular

Olayın fizikî boyutunun en önemli elemanlarıdır bu kişiler. Sizi tek lop üzerinde oturtmaya and içmişlerdir. Lop değiştirme çabalarınızı bile kursağınızda bırakan bu kişileri uyarsam mı uyarmasam mı çelişkisi içerisinde kalıp uyarsanız bile yine de kısa bir süre sonra aynı konuma gelirsiniz. Böyle durumlarda otobüsten indiğinizde çürümüş götünüze merhaba diyebilirsiniz.

b. Kafa Sikiciler

Olayın diğer boyutu ise yanınızdaki kişinin saniyede ağzından çıkan kelime sayısıyla doğru orantılıdır. Argoda kafa sikiciler olarak tabir edilen otobüs konuşkanları genelde 40 yaş üstü kişilerden oluşur. Onları susturmak için kullandığınız Mp3 çalar kulaklığı bazen işi daha da çığrından çıkarır. Kafa sikici kulağınızda kulaklık varken konuşmaya çalışır, siz onu duymazsınız, eliyle dürter, nolduğunuzu anlamadan anlatmaya başlar. Unutmayın ki bu kişiler mola yerlerinde de peşinizi bırakmazlar. Takdiri 2 puanla kaçırmış olan çocuğun annesi ya da babası olan bu kişiler size sadece kendi çocuğunun değil tüm tanıdıklarının öğrenim hayatını anlatmakta zorunlu hissederler kendilerini. Son olarak eğer sıradan bir otobüs firması ile gidiyorsanız bu kişilerden “Ayyy Varan gibisi var mı?” “Ulusoy’un da yerini tutmuyor vallahi.” gibi cümleler duyma olasılığınız yüksektir.

c. Suspusçular

Otobüste yanınıza oturmasını isteyeceğiniz kişi suspusçulardan olmalıdır. Bu kişiler yolculuk boyunca bir kez bile seslerini çıkarmazlar. Bazı kesimler tarafından eleştri oklarına hedef olan bu kişilerin seslerini sadece "kek, kola" gibi sözcükler eşliğinde duyarsınız. En tercih edilen grup olarak tarihe adını altın harflerle yazan yazan suspusçular çok yakında Kanal D’de.

d. Hayat Okulu Öğrencileri

Diğer grup elemanlarına göre daha az rastlanan bu kişiler size yolculuk boyunca hayatın zorluklarını anlatmakla görevlidirler.(Daha çok erkeklere hitap ederlerler) Daha çok kafa sikiciler grubunun içerisinde yer alan bu kişileri gerek sosyal sorumluluk sahibi olmalarından gerek hayat felsefelerinin birçok kişinin ufkunu açacağından dolayı ayrı bir grupta ele almak istedim. Eğer siz de öğrenci iseniz, olay şöyle başlar:

-Kardeş nasılsın? Öğrenci misin?

-Evet abi. Hacettepe Üniversitesi’nde okuyorum.

-Biz de hayat üniversitesinde okuyoruz be gülüm.

Evet, otobüs yolculuğu boyunca karşımıza daha bir çok gruptan insan çıkabilir fakat ben elimden geldiğince sınırlamak istedim. Yoksa başa çıkılamayacak boyutta olur. Eee onu da kimse okumaz... Otobüs yolculukları yazı dizisi devam edecek...

12 yorum:

  1. ben bu konuda şanslıyım sanırım. ya suspusçu denk gelir ya az konuşanı. amma ve lakin en son bindiğim otobüste bi muavin vardı..hayat okulu öğrencisi grubuna giren. ne önümdeki ekrana bakmam ne mp3 ü açmam ne telefona bakmam yıldırdı adamı.
    orta kapının önündeki koltuk boşsa kaçırmaz orayı alırdım hep. artık bilet almadan önce bunu düşüneceğim sanırım.

    YanıtlaSil
  2. Ne yazık ki bana suspuçular pek denk gelmez. Gerçi son seferde denk gelmişti. Bu yüzden çok sevinmiştim. Tabii muavinler çok ayrı incelenmesi gereken bir grup. Yakında onlar hakkındaki yazım da gelecek. :)

    YanıtlaSil
  3. ben suspusçulardanım sanırsam... mutlu olmalıyım tercih ediliyorum =)

    YanıtlaSil
  4. "Takdiri 2 puanla kaçırmış olan çocuğun annesi ya da babası olan bu kişiler size sadece kendi çocuğunun değil tüm tanıdıklarının öğrenim hayatını anlatmakta zorunlu hissederler kendilerini."
    aynen.

    YanıtlaSil
  5. bana nerde manyak tip var o denk gelir.en son evden kaçan bi gerizekalı denk gelmişti:D (missartem)

    YanıtlaSil
  6. @nezleli kelebek

    Ben de öyleyim. :)

    @missartem

    Bana da bir kere "bizim de dersimiz bu işte" diyerek altılı ganyan gazetesini çıkaran biri denk gelmişti.

    YanıtlaSil
  7. ben kendim suspusçuyum zaten :)
    sevmiyorum insanları rahatsız etmeyi ne de onlar yüzünden rahatsız olmayı..
    bu yüzden en başta takıyorum kulağıma mp3'ü öyle biniyorum otobüse. Hemen de elimde bi kitap filan olur , açar onu okurum. O yoksa uyuma moduna geçerim..
    Şimdi birde yeni otobüsler varya hani , her koltuğunda tv olan. Eğer onlara denk gelmişsem de var olan o iki film kanalına ölümüne dadanırım :D
    O zaman kimsecikler bulaşmıyor :D :D

    YanıtlaSil
  8. bi suspusçu olarak yazdıklarına bayıldım çok iyi anlatmışsın..:)

    YanıtlaSil
  9. saygı duydugum bi kac amca hariç ''kafa sikiciler'' abi her seferinde aynı tip amcalarmı oturur yanıma.. yolda inip otostop cekmeyi bile düşünmüştüm. dediğin gibi hiç bi şekilde kaçarın yok o kafa sikilecek abi.. :)

    YanıtlaSil
  10. o kadar bıktım ki yolculuk boyunca tanımadığınız birinin sizi sorgular gibi soru yağmurundan ve dediğin gibi çorçocuk muhabbetinden,,,artık sırf muhabbete kesinlikle girilmesin diye yanımdaki insana selam bile vermiyorum.ama en acısı giderken onlarda iyi günler dilemeyince muavine yanımdaki yok diye panik yapıyorum.bu formülden sonra tek sorun garip garip huyları olan hostlar kaldı...

    YanıtlaSil
  11. ben suspusçulardan olmama rağmen her yolculuğum bir macera hiç abartmıyorum :)hostlar hakkında bir başyapıt çıkarabilirim, yanıma oturan çok konuşan teyzeler ya da konuşmasa bile benim koltuğumu da paylaşmak zorunda kaldığım teyzeler ya da ağlayan bebekler ya da telefonunun zil sesi son seviyede olup melodinin sonunda tel.i anca açabilen dedeler babanneler ya da son model kulaklığıyla son ses müzik dinleyen kafa s.kciler hep oldu. her seferinde acaba bu gece neyle karşılaşacağım acaba demekten alıkoyamıyorum kendimi:)

    YanıtlaSil
  12. ben çok şansızım genelde çocuklu bir kadın oturur yanıma...oturması yetmemiş gibi bir de uykusu gelir çocuğun...sonra bir bakmışım çocuğun kafası annesinin ayağında ayacıkları ise bende...anneden bir kusura bakmayın sözcüğü bekleyip,toparlanma beklerken ise naparsın gülümsemesi:(:(

    YanıtlaSil